Annelie Wallin

KICK Off 2009
”KICK Off” © Annelie Wallin 2009.

Vernissage:
fredagen 30/1
kl 17-20

 

Utställningen pågår
tom15/2

Öppettider:

ons-fre 12-18
lö-sö 12-16

När är nånting färdigt, var börjar och slutar ett konstverk, eller för den delen ett träd, en tanke eller en stad? I vilket ögonblick blir en samling träpinnar till en skulptur och är de fortfarande ett verk fast konstnären sparkat sönder det, eller är själva sparken en del av verket? I Wallins videofilmer ”KICK Off” och ”Brottning” på ID:I galleri händer just detta, en skulptur plockas isär av konstnären men verket, eller dess beståndsdelar, ger inte upp utan lever vidare i en oklar relation till sin skapare. Det attackerar, rymmer och smyger på konstnären för att åter igen förstöras.

Annelie Wallin har gjort flera verk som på ett eller annat sätt handlar om sin egen tillblivelse. Som ”Kalender 2006” där verket består av konstnärens tillverkning av verket, eller som här, där Wallins fysiska närkamp med en skulptur skildras i videoformat. Tydlig i videon är också den ambivalens man som konstnär kan känna inför sin egen verksamhet. Vem styr egentligen vem? Här möts viljan och slumpen, det som var nödvändigt att göra och de misstag som begicks.

Med i utställningen finns även tre skulpturer i vax och brons där Wallin låter själva materialiteten beskriva en process. Ett slags tripp trap trull där det en gång flytande bronset i ”Nystan.01” har stelnat i en form som kan liknas vid en stor spänstig knut av ett formfast material. I de andra knutarna av vax har formen punkterats och de metalliska rören man tyckte sig se tidigare har säckat ihop som slappa slangar i upplösning. Gjutprocessen är i sig en transformering där ett material blir ett annat och hela utställningen antyder en cirkelrörelse där verk skapas och förstörs och ny konst uppstår i det som blev kvar, precis som ett material kan hettas upp, formas, stelna och formas om igen.

Varmt Välkomna!

 

www.anneliewallin.se