[slideshow_deploy id=’1783′]
INGELA NILSSON
JAG HAR FALLIT EN TID NU
7 – 16 AUGUSTI 2020
VERNISSAGE 7/8 KL 17-20
ÖPPETIDER
TORSDAG-FREDAG 12-18
LÖRDAG – SÖNDAG 12-16
På grund av den pågående pandemin ber vi er vänligen att hålla avstånd till övriga besökare och vänta utanför om det är fullt i galleriet. Vid överenskommelse kan du se utställningen utan andra besökare närvarande. Hör av dig till contact@ingelanilsson.se för att boka en tid.
“Att betraktas som galen är att vara den andra, ett främmande territorium och språk, att vara utesluten – utanför normen – men också innanför ett samhälle som utdefinierar dig.”
Karin Johannisson
Okunskapen om hur det är att leva med psykisk ohälsa är fortfarande stor och fastän ämnet belyses alltmer är det ofta en begränsad bild som återges. Tendensen i samhället att definiera tillstånd och människor som “normala” respektive ”onormala”, samt synen på psykisk ohälsa som något defekt, konstruerar ett utanförskap. I denna utställning skildrar konstnären sina egna upplevelser av kraftig ångest, som i exempelvis verket Days Passed. Ett verk bestående av en serie teckningar utförda i ett försök att ta kontroll över vad som kan beskrivas som en kaosartad situation.
“Jag höll på att sätta ut en antidepressiv medicin då mitt liv togs över av en allt mer intensiv ångest, outhärdlig men ändå skiftande i karaktär.
För att ta kontroll över situationen och för att försäkra mig om att känslan inte var ett konstant tillstånd började jag visualisera upplevelsen i teckningar. En teckning för varje dag, där variationerna i ljusstyrka och karaktär motsvarade ångestens skiftande intensitet under dagen.
Vissa dagar var ångesten underliggande, molande. Andra dagar var den desperat, intensiv och tog hela min kropp och andning i besittning – en ångest så kraftig att den var omöjlig att distrahera. Det fanns också dagar då ångesten gick att likna vid paniken i en mardröm då man i ett fritt fall inser att marken närmar sig. Bara det att befrielsen från mardrömmen, uppvaknandet, aldrig infann sig. Istället upprepades raset gång på gång, med förnyad intensitet, under loppet av bara några minuter.
Teckningarna blev ett verktyg. De gav mig en förvissning om att det var ett övergående tillstånd och de gav mig möjligheten att visuellt överblicka och betrakta utvecklingen. Handen blev till en känslornas seismograf.”
Ingela Nilssons arbete har genom åren skildrat olika aspekter av psykisk ohälsa, både självupplevda erfarenheter men också andras. Hennes ambition har varit att synliggöra en större variation av verkligheter och hur det kan vara att leva med psykisk ohälsa. På så vis vill hon uppmärksamma samhällets låga tolerans för avvikelser från det förväntade, och bidra till den samhällsdebatt som försöker bryta stigmat.
Helena Hertov
———-INGELA NILSSONVisual Artist+46 730 442 770