Natalie Sutinen

Natalie Sutinen
RELINQUERE – ATT LÄMNA KVAR

Oljemåleri & Skulptur

15/4 – 23/4

Välkomna på Vernissage 14 april 17-20

På ID:I Galleri, Tjärhovsgatan 19

Ur en reseskildring från Kizimkazi på Zanzibar: Varje morgon strax efter solen stigit upp gick jag och mina två snart vuxna barn ut på havets botten, åtföljd av en herrelös hund. Tillsammans med lokalbefolkningen som av en annan anledning än vi utnyttjade dessa dyrbara timmar och minuter för att stillsamt vandra på den torrlagda havsbottnen kilometer efter kilometer uppenbarades ett landskap så otroligt vacker, likt en historisk relik, av naturen tillverkad skulpturpark. Vetskapen av att koralldjur tillhör de organismer på jorden som lever längst, omkring 4265 år gjorde att den här vandringen kändes förhistorisk. Solblindhet var bara en av farorna som gjorde sig påmind. Mellan de förstenade korallskeletten gömde sig de mest osannolika djur, sjöborrar med blå blinkande lampor, geléliknande sjöstjärnor, snäckor med dödliga spjut och ormar som ömsat skinn. Utan större kunskap om djurlivet i Afrika var det svårt att veta vad som var växt eller djur. En del var giftiga och vissa fiskar såg ut som stenar. Vi fortsatte varsamt gå ända till kanten och där i djupet fanns hammarhajen. Vattnet började komma tillbaka och inom trettio min skulle den torrlagda havsbottnen åter bli djupt hav. Men vi tappade bort tiden och minuterna blev knappa. Där stod vi nu som förstenade, vi insåg att det skulle bli svårare än vi trott att ta oss tillbaka till land. På lek eller allvar hade mängder av svarta sjöborrar hopat sig, de hade med sina tusentals ben gått och lagt sig framför passagen in mot land. Var vi än vände oss strömmade vattnet in och hettan vibrerade likt en brinnande eld på våra kroppar.

RELINQUERE – ATT LÄMNA KVAR utgörs av oljemålningar, tuschteckningar och objekt av stengods.

Jag fantiserade om människoskelett som växt samman med korallernas och fastnat i de turkosa tidvattnendrömmarna. Ofta har jag blandat djur och människor och morfat växtlighet med hår. Efter ca 25 år av vila från att måla oljefärg på duk, har jag åter tagit upp den delen av mitt skapande och kombinerar nu det med film, skulptur och installation. Senast på Vänersborgs konsthall visade jag i soloutställningen ”Enhypnion”, ett ljusspel, filmerna ”Herbarium, Vatten och Héron- fragrance of violence”. I utställningen ”Avfart” förra våren deltog jag med en installation av svarta träkulisser.

Instagram: https://instagram.com/sutinennatalie

Hemsida: https://nataliesutinen.se/