johan wiking

Johan Wiking

STRECHING

9-25 Oktober 2020

Vernissage Fredag 9 Oktober kl 17-20

Torsdag-Fredag 12-18

Lördag-Söndag   12-16

 

I den här utställningen visar jag bilder som jag arbetet med i olika mellanrum. Jag kallar dem för koncentrationsövningar där jag försöker komma in i ett lustfyllttillstånd utan så mycket tanke på resultat.Det kan låta lätt men visa sig svårt då jag märker graden av distraktion och splittring. Färg! Vad är det som känns när olika färger står bredvid varandra, och hur kan jag tvivla på att jag ens får ställa den frågan? Jag har märkt att koncentrationen med pensel – tusch- färg- papper är krävande och kapaciteten att hålla kvar ögonblicken av närvaro är begränsad. Det har varit viktigt att gå in i det där rummet.. Jag tycker att det finns en slags näring där med hanterliga begränsningar och förutsättningar. Jag kan teckna upp skulpturala staplade konstruktionen som jag sedan fortsatt med i färg. Försöker låta bli att söka betydelser och liknelser. Variationer uppstår.Vad är det med färgkombinationer och former som stämmer eller lockar/ skaver eller känns fel, och varför då? I flera fall har jag sedan kört runt tveksamheten och

helt enkelt fortsatt och målat sönder dem. Vad märkligt att färgkombinationer väcker olika känslor och minnen.  Antagligen kommer jag att spinna dem vidare, visst blir fint ,annat fult, Det är lugnt. Allt kan användas, tröttande, urvattning, utmattning, paus, gör något helt annat, ut i naturen…andas, och så fortsätter jag. Det finns kanske någonting där borta, något nytt och stort som lockar bakom nästa krök med kajaken.

HÖSTEN 2020