Ulrika Pihlström & Johanna Schartau

[slideshow_deploy id=’1593′]

 

 

ID:i presenterar

Ulrika Pihlström Johanna Schartau

10 maj – 2 juni 2019

Vernissage 10 maj 17 – 21
OBS! Stängt torsdagen den 30 maj

Ulrika Pihlström:
Dokumentation  – ”Skatbo 29 mars till 7 maj 2019 på Solters Plan – Malmö”
Målningar ”utan titel” – 2019.
Documentation – ”Birdnest. Solters Plan – Malmö 29 mars – 7 maj”
Paintings – untitled  2019 https://ulrikapihlstrom.se/
___________________________________________________________________

Johanna Schartau:
Marmorn efter Rikskansliet i Berlin– en urban legend
/
The marble from the New Reich Chancellery in Berlin – an urban legend. https://www.johannaschartau.se/

Mittemot fd nya rikskansliet i Berlin vid Voßstraße ligger tunnelbanestationen Mohrenstraße. Väggarna och perrongen nere i tunnelbanan är klädd med röd marmor. Det sägs att Mohrenstraße var en av flera platser som byggdes med marmor som hämtats från det sönderbombade rikskansliet som Albert Speer ritade åt Hitler. Senare har detta avfärdats som en ”Urban legend”. Marmorn kommer från en marmorgruva i f.d. Östtyskland. Vad som hände med marmorn från Rikskansliet vet vi inte. Rikskansliet revs av segermakten Sovjetunionen 1948-50.

Ett fotografi projekt  som följer spåren av myten om vad som hände med marmorn i Rikskansliet i Berlin,  2006-2019

Situated opposite the former New National Chancellery in Berlin at Voßstraße is the U-bahn station Mohrenstraßse. In the actual subway, the walls and platform are covered with red marble. It is said that the marble at Mohtrenstrasse subway was one of several places which contain marble from the former National Chancellery, as Albert Speer designed to Hitler. Later, this has been dismissed by the fact that it is an ”Urban legend”. The marble comes from a marble mine in former East Germany. The New Reich Chancellery was demolished by the Soviet Union in 1948-50.

A photographic study that follows the tracks of the myth about the marble from the New Reich Chancellery, 2006 -2019

Ulrika Pihlström, född i Örebro 1964. Har studerat vid konstakademien i Trondheim 1993- 97 och på Konstfack i Stockholm 1995 – 96. Hon bodde i Norge under perioden 1993 – 2011. Flyttade till Skåne 2011 och bor nu i Malmö.

Johanna Schartau är konstnär och filmare, född i Stockholm, bor just nu i Skåne, medlem i Galleri ID:i sedan 2009.