[slideshow_deploy id=’1438′]
Paula Urbano
firar 10 år som konstnär med utställningen
Spår av ett sökande
Vernissage 4 maj kl 17-20
Öppettider tor-fre :12-18 lör-sön: 12-16
OBS avvikande öppettider:
STÄNGT 10-11 maj
Seminarium 12 maj kl 14-16
Paula Urbano firar tio år som konstnär och visar delar av sitt konstnärsskap och pågående arbeten i utställningen Spår av ett sökande.
Här ingår filmerna Flyktingen av den sorgliga skepnaden (2015), I flyktens väntrum (2014), Livet som lögn (2012), fotografierna Reflexive Perception (2013-2017) samt bilder ur pågående projekt.
Utställningen berör migration, dess arv och de spår det sätter i människan. I sin praktik reflekterar Paula Urbano över frågor som rör mellanförskap och det hon kallar hybridkulturell bakgrund. Hon arbetar med förlusten av en förlust vilket skulle kunna beskriva exilens arv. För den första generationen som migrerar är det en upplevd förlust av en kultur, ett språk och sociala relationer medan den andra generationen som inte har gjort samma resa går miste om själva förlusten.
I det första rummet ingår mer självbiografiska dokument som ett videoverk där konstnären ritar ett spindelnät och i bilder och video finns grunden till de fotografier som utgör Reflexive Perception. Två monitorer visar konstnärernas promenerande genom olika städer som Boston, New York och Berlin. Vi följer stegen, gåendet och sökandet världen över och liksom spindeln som vill fånga sitt byte vill konstnären kanske fånga minnen som förlorats.
I det inre rummet visas filmen Flyktingen av den sorgliga skepnaden följer vi en enskild flyktings ansökan om asyl i Sverige och den mångfacetterade berättelse han träder fram med. Filmen omsluts av ett iscensatt migrationsverk där besökaren själv kan byta position. Vad gör ovissheten i ett väntande med en människa och hur avgränsas en berättelse om ett levt liv. I flyktens väntrum är videoklipp ur en dramatisering av Psykos kl 4:48 av Sarah Kane som skildrar tillståndet hos en person nära mental upplösning. Livet som lögn berättar om en ung kvinna som är född i fångenskap under juntans styre av Argentina och senare illegalt adopterad. Genom olika berättelser hon fått höra om sina riktiga föräldrar försöker hon skapa en bild av dem.
Paula Urbano är född 1980 och baserad i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan och har haft utställningar både i Sverige och internationellt.
Utställningen pågår tom 27 maj.
Program:
12 Maj kl 14 – 16 VÄNTANS PROPORTIONER:
ETT SEMINARIUM OM KONST, FORSKNING OCH MIGRATION
Paula Urbano, Annika Lindberg, Shahram Khosravi
Plats: ID:i Galleri, Tjärhovsgatan 19, Stockholm Kontakt: shahram.khosravi@cemfor.uu.se / mahmoud.keshavarz@antro.uu.se
CEMFOR (Uppsala University) Engaging Vulnerability (Uppsala University)
Department of Social Anthropology (Stockholm University)
Parallellt pågår hennes separatutställning Platslös, platslösare, platslösast – Atopotatos på konsthallen i Haninge kulturhus till och med den 3 juni.
Karin Maingourd