Anna Ridderstad

[slideshow_deploy id=’1427′]

Anna Ridderstad

Vernissage: Fredag 6 april kl 16-20

Utställningstid: 7 – 29 april

Öppettider: tors-fre kl 12 – 18,

lör-sön kl 12 – 16.

Kvällsöppet fredag13 april (gallerikväll Södermalm) och lördag 21 april (Kulturnatt).

 

 Hantering

I Anna Ridderstads första utställning på Galleri ID:I breder ett rutmönster av torkade nässlor ut sig över golvet. Det välordnade och förgängliga arrangemanget väcker associationer till både tuktade barockträdgårdar och rituella sandmålningar – en konstform som praktiseras på många håll i världen. Den medicinskt välgörande nässlan har tidigare förekommit i projektet Rening, där Ridderstad i ett flertal verk undersökt vårt behov av just inre rening och vår längtan efter befrielse från tillvarons avfall – ett tillstånd där det vi skäms över är borta, som konstnären själv beskriver verket.

Den som träder in i Ridderstads gallerirum försätts i en situation där kroppens både medvetna och omedvetna rörelser får konsekvenser. Vi ställs inför valet om huruvida vi ska låta ordningen rubbas eller upprätthållas; om vår närvaro i rummet ska få sätta synliga spår eller inte. Ridderstad intresserar sig för begrepp som gränser och kontroll och iscensätter en ambivalens som vi rent fysiskt tvingas att förhålla oss till. Sopborsten, som placerats på väggen, antyder en möjlighet att återställa golvets förmodat havererade mönsterbild – vilket också sker med rituellt jämna mellanrum.

Filmsekvensen i det inre rummet visar ett smutsat vatten som kommer upp ur handfatets avlopp för att sedan rinna tillbaka. Ett oändligt kretslopp, ett intimt skeende; spåren av mänskliga avlagringar väller upp underifrån, spolas bort och återskapas.
Och det, måste vi hantera.

Pia Kristoffersson