Åsa Andersson Broms, Konceptualiseringslaboratorium

[slideshow_deploy id=’796′]

Konceptualiseringslaboratorium

Åsa Andersson Broms, ID:I galleri 28/10 – 20/11 2016

 

Öppet: torsdag – fredag 12.00 – 18.00 / lördag – söndag kl. 12.00 – 16.00

Vernissage: Fredag den 28 oktober kl. 17.00 – 20.00

Vi kan se det så tydligt på avstånd: Hur ett samhälle rustas och städas för att efterlikna en vision. Det som hände inför OS i Brasilien är bara ett exempel. Det finns likheter i hur visioner upprätthålls och skapas även hos oss när stora samhällsreformer genomförs. Men kan vi se den propaganda vi utsätts för? Vilka krafter sätts igång? Hur tar vi som människor och medborgare del i de normförskjutningar som sker i stora samhällsomvandlingar?

Ett samhälle är alltid under förändring och anpassar sig ständigt till nya förutsättningar. Men ibland uppstår starkare behov som kräver lösningar och åtgärder. Stockholm expanderar i en accelererande hastighet. I regionen pågår drygt 30 stora stadsutvecklingsprojekt och fram till 2030 ska 140 000 bostäder ha byggts. Nya stadsdelar läggs till och äldre stadsdelar förtätas. Projekten kommuniceras genom lockande visionsbilder och färgstarka värdeord. Anslaget i byggprospekten berättar inte bara om funktionalitet utan också om livsstil. Vision 2040, styrdokument för regionens aktörer, beskriver inte bara att det ska byggas, det beskriver också hur Stockholm ska se ut, fungera och vad som ska värderas.

Åsa Andersson Broms beskriver i utställningen Konceptualiseringslaboratorium på ID:I galleri de glapp som uppstår i verkligheten när normer förskjuts, i ett samhälle som utvecklas i gränslandet mellan vision och illusion. Genom ett antropomorft bildberättande konceptualiseras de två huvudrollsinnehavarna lejonet och vargen, uttryckt i text och bild samt genom tredimensionella formskisser i skumgummi. Den japanska maskottraditionen yuru-kyara ligger till grund för idé och form.Utställningsrummet är ett laboratorium för en pågående konceptutveckling och utveckling av nästa fas där performativ distribution i ett medialt rum undersöks.
Åsa Andersson Broms konstnärskap rör sig fritt mellan fotografi och skulptur, mellan media och materialitet. I hennes utställning 1000×70 Kudzu 2013 på ID:I visade hon ett fotografisk arbete i samarbete med formgivaren Pontus Björlin.” Bildserien Kudzu kan ses som en serie tillrättalagda verkligheter eller kulisser. I sammanhanget vittnar de alla om systemfel, ett slags error i balansen mellan gott och ont. Något som förblir osynligt i sin verklighet…”

www.temporaryart.org/asa