Mona Petersson och Ditte Johansson

ID:I Galleri presenterar

MONA PETERSSON

Den Lilla Harens Tass

Ditte Johansson

Är vi tid?

4.10 – 20.10 2013

Vernissage fredag 4 oktober 17 – 20

Utställningen pågår t.o.m. 20 oktober

Öppet ons–fre 12–18

lör–sön 12–16

Välkomna!

Den Lilla Harens Tass uppmärksammar den miljösyn som tenderar att stanna vid ett förändringsbegrepp där miljökunskap riktats mot att fastställa förändringens riktning och hastighet. Vi människor bestämmer, med en viss metod, att två graders uppvärmning kan vara okej, men inte tre grader.Den Lilla Harens Tass uppmärksammar att arten Homo sapiens ställer prognoser, frågar efter konsekvenser och gränser där siffror, uträkningar och gränsvärden används som ett slag amuletter för att avvärja och besvärja det kommande. Vad tål naturen öppnar frågeställningen; Har naturen en egen vilja?

Den Lilla Harens Tass erbjuder nutida och framtida beskydd; Mot naturens vilja.

Mona Petersson begrundar, frågar, dokumenterar, visar, demonstrerar ibland litet skevt leende och lågmält, någon hotad art, men förr eller senare når vi tillsammans med henne de skärande kanterna. Men glöm då inte den absurda humorn i detta tilltag. Hon lägger märke till sårytan i den minsta vardagliga händelsen, hon rör vid den med fingrarna, hennes konst är mycket fysisk och handlar om sådant vi egentligen alla hört, sett eller läst om; men alltför gärna glömt bort.
Textutdrag från separatutställning Göteborgs konstmuseum, Ystad Konstmuseum av Thomas Millroth

www.monapetersson.se

Pressbild

 


Sju dagar tog det och det var bara början ©Ditte Johansson 2013

Är vi tid?
Nu Då Sedan – Tiden vi erfar
När Var Hur – Tiden som rum
Vilka är vi utanför tiden och rummet?
Kan vi minnas?
Kan vi planera?
Existerar vi?

Det intressanta är på vilket sätt ett minne ljuger och varför. Det jag söker är vad mitt fortsatta liv har gjort med mina hågkomster, hur senare upplevelser, värderingar och strategier har omformat minnena utifrån sina behov och avsikter – och därvid oavsiktligt satt sina spår i bilderna.
Ur ”Minnena Ljuger” av Kjell Espmark

På ID:I kommer Ditte Johansson att visa verk ur sitt pågående projekt-TID? Med objekt av glas har hon prövat idéer som rör vår upplevelse av tid och hur minnesbilder kan spela oss ett spratt.

TID som en räcka av händelser som hela tiden förändras och rör sig i alla riktningar på en och samma gång. Allt sker inom oss medans tiden utanför rinner iväg.

Pressbild