Christian Sandell

Utan titel © Christian Sandell 2009.
© Christian Sandell 2009.

Vernissage
Lördag 2 maj
kl 12-16

Öppettider:
ons-fre 12-18
lö-sö 12-16

Utställningen pågår t.o.m.söndag 17 maj

BLACK WRAP

Christian Sandell presenterar utställningen Black Wrap på Galleri ID:i.

Den tvådelade utställningen består dels av en redovisning av projektet RGB-separerad ljusprojektion av fotografiska bilder som genomförs med stöd från Konstnärsnämnden. Med hjälp av tre kraftiga strålkastare, en röd, en grön och en blå, har Christian Sandell utvecklat en teknik för att projicera fotografisk bild. Under projektets gång har RGB-projektorn utvecklats från att vara en stillbildsprojektor till att bli en projektor för både stillbilder och rörliga bilder. Resultatet visas här som en installation av ljus, bild, film och spektakulära skuggeffekter. RGB-projektorn är en naturlig följd av och ett  komplement till den digitala lådkameran som Christian Sandell visade på Galleri ID:i 2005.

Den andra delen av utställningen Optisk Bänk tar avstamp i RGB-projektet men snirklar sig iväg på ett helt annat spår. Med ett slags optisk bänk, en specialbyggd möbel av trä, glas, värmeljus och en ”hemmasnickrad” projektor fungerar den som en slags dubbelprojektionsapparat. Bilden från en videoprojektor korsas med projektionen av två värmeljus i en skiva av gjutet kristallglas. Det ockulta får fäste och materialiseras i kristallen.

I sin konst strävar Christian Sandell ofta efter att foga samman bitar till en helhet. Hans fascination över hur teknik och hantverk kan sammanföras och utvecklas leder ofta till nya och även för honom själv överraskande resultat. I ett evigt, nästan maniskt meckande plockas tingen isär och sammanförs i nya konstellationer. Det kan verka som en besvärjelseakt i en avhumaniserad värld där klockan tickar snabbare och snabbare. Det kan också tolkas som en hyllning till mänsklighetens trots allt optimistiska grundinställning – vi vill lösa problem till varje pris.

Varmt välkommen!

 

 

Med stöd från: Konstnärsnämnden

pasted graphic

christiansandell.com