I:DI Galleri presenterar

Vertigo, hjälp jag är en huvudfoting

Under en vår för inte så länge sedan drabbades jag av kristallsjuka några gånger. Det hände ofta på morgonen när jag precis hade vaknat och vände mig om i sängen. Sovrummets väggar och tak snurrade med accelererande hastighet vid minsta rörelse. Om tillståndet var orsakat av att kristaller i balansorganet hade lossnat eller om det var en kroppslig reaktion på att livet bokstavligen var i gungning, vet jag inte. Men kanske kan denna sjukdomsupplevelse, som också kallas Vertigo fungerar som en allegori för det större insjuknande vår värld tycks ha drabbats av. Med den svindlande hastighet och komplexitet samhället har utvecklats det senaste decenniet äventyras nu vår fortsatta existens.

Det är någonstans mellan den personliga upplevelsen och den allmänna förvirringen kring vår tid som ett minilabb installeras på IDI galleri. Åsa Andersson Broms har bjudit in Esther Ericsson för att processa olika perspektiv av hur upplevelsen av Vertigo kan avspeglas i vårt medvetande och samhälle.

Under några veckor görs galleriet om till ett laboratorium för experiment där individuella och kollektiva kognitionsförmågor prövas. I experimentet ”Hjälp, jag är en huvudfoting”, en blandning av brittisk satir, Mardi Gras masker och konstnärlig frihet, har konstnärens huvud förstorats 8 gånger. Tillsammans med en serie AI genererade mentala tillstånd sammanförs det egna konstnärliga utforskandet av illusioner med forsknings- och kommunikationsprojektet Homo Colossus (människans energikonsumtion skalenligt översatt och förkroppsligad).

Vertigo, hjälp jag är en huvudfoting
ID:I Galleri | 23 september – 9 oktober 2022

Förhandsvisning: fredag den 23 september kl. 17 – 20

Öppet tider:  torsdag – fredag kl. 12 – 18, lördag – söndag 12 – 16

Finissage: lördag den 8 oktober 17 – 20

Söndag den 9 oktober monteras labbet ned

Åsa Andersson Broms är konstnär och medlem i galleri ID:I och undervisar på Kungl. Konsthögskolan. Esther Ericsson arbetar med 3d visualisering, animation och använder AI som verktyg i sin konstnärliga praktik. Tillsammans har de utvecklat kurser och koncept för digital representation och överföring. Lena Hedlund och Caspar Broms deltar som högt uppskattade labb assistenter.