I:DI Galleri presenterar

Slå rot fästa stygn

ID:I Galleri presenterar Mona Petersson Slå rot fästa stygn

broderi objekt video

Vernissage fredag 20/5 kl 17-20

 Utställningen pågår under perioden 20/5-5/6

Öppettider tors-fre 12-18 och lör-sön 12-16

 Välkomna 

 Slå rot fästa stygn

I tidigare utställningar på ID:I har jag intresserat mig för marken under ett kalhygge. Det odlingslandskap där solitära tallplantor planteras på en föryngringsyta i kontrast till skogens uråldriga intrikata nätverk.

Jag återkommer i Slå Rot fästa tråd till fenomenet att rotspetsens styrande förmåga försvinner om toppen skärs av. Stygnens väg och rotspetsens rörelse är en metafor jag bär med mig när stygnen metodiskt letar sig fram över tyget. Där varje stygn är en medveten handling likt rotens förmåga att leta sig fram runt stenar. Stygnen visualiserar tid och rum och blir under arbetets gång en bärare av händelser och minnen som att någon tar sig rätten att ödelägga ett land en kultur och tvinga fram rotlöshet. 

Jag visar handbroderier på galon och lin tillsammans med objekt och video.

Verksamhetsbeskrivning

I min konstnärliga produktion intresserar jag mig för miljöfrågor och människans påverkan i relation till natursyn och maktutövning. Jag arbetar med installationer, skulptur, objekt, video och poesi. 

Mitt första miljöverk var Informationen på Bok & Biblioteksmässan1997, där jag visade ett multimediaverk om klimatförändringarna. Jag har sedan dess arbetat med teman såsom odlingslandskapens monokulturer, sterilisering av utsäde och fröns groningsegenskaper. Ett tema som har vidareutvecklats i en serie av väggcollage är Artdatabankens rödlistning av arter och dess utdöenderisk och dess effekt på biologisk mångfald. 

www.monapetersson.se