Johanna Schartau

Johanna Schartau

Del 1

Modellen

7.3–30.3 2014

Vernissage 7 mars 17–20

Öppet tors–fre 12–18
lör–sön 12–16

Välkomna!


Huset i genomskärning ©Johanna Schartau 2014

Del 1

Modellen

Vi bär alla på våra egna historier som mer eller mindre formar oss som människor. Jag har känt mig tvungen att ta tag i min historia bakåt. Kanske för att kunna förstå, vem är jag, var är jag i detta, hur kom sig allt – det jag bär med mig.
När man själv får barn blir det så tydligt. Deras frågor och funderingar. Vad hette din farmor, varför har du aldrig träffat henne, vad hette dina fastrar?  När jag fick de frågorna nästan isade det i mig fast det var så länge sedan. Fast jag ju inte kände dom, mer än genom fotografier, brev, berättelser.
Jag hade börjat skriva, jag ville göra en film. Jag ville berätta om min pappas familj. Jag intervjuade släktingar, läste genom brev, gick till Kungliga biblioteket och letade.

Här på ID:i visar jag fotografier på Modellen och svartvita foton från familjen, som ur ett fotoalbum. Huset på Majvägen, där min pappas familj bodde, var jag i när jag var liten
När jag besökte huset för några år sedan bodde ett ungt par där med barn, de hade just låtit renovera huset efter originalritningarna. Jag fick inte gå in och filma men däremot gav de mig originalritningarna till huset och min dockskåpsidé föddes.
Dockskåpet är en blandning av hur det såg ut, mina egna minnen och så har jag tagit mig helt egna konstnärliga friheter till dess utformning/inredning.

Filmen Farmor Ruth och hennes döttrar förhandsvisas under utställningen på Centrum för Fotografi.
Den har SVT-premiär 3 april kl 20.00 i SVT2.
Filmen kommer också att visas på IFEMA i Malmö den 4 april.

Utställningen görs med stöd av Konstnärsnämnden.
Fotografierna på utställningen är utskrivna på Mediaverkstan i Skåne.

Filmen i dess helhet görs med stöd av Konstnärsnämnden, SFI/Cecilia Lidin,
SVT/dokumentär/Annika Hamngren, Film i Skåne och Johanna Schartau film produktion.

www.johannaschartau.se

Parallellt med denna utställning visar jag mitt arbete om Paris Passager, fotografier och teckningar på http://www.ingelstorp.com/ fram till efter påsk.